По Пътя към Културата на Сърцето.
Възраждането на българщината и България във всички нейни територии!
W е l c o m e !

Search
Enter Keywords:
Начало arrow ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ КУЛТУРНА АСОЦИАЦИЯ БЕИНСА ДУНО ДО РИЛА СПОРТ ПО ПОВОД ИЗГРАЖДАНЕТО НА СЪОРЪЖЕНИЯ З
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ КУЛТУРНА АСОЦИАЦИЯ БЕИНСА ДУНО ДО РИЛА СПОРТ ПО ПОВОД ИЗГРАЖДАНЕТО НА СЪОРЪЖЕНИЯ З PDF Печат E-mail
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ КУЛТУРНА АСОЦИАЦИЯ БЕИНСА ДУНО ДО РИЛА СПОРТ ПО ПОВОД ИЗГРАЖДАНЕТО НА СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА СКИ ТУРИЗЪМ И СПОРТ, А ПОСЛЕ И ЗАКУПУВАНЕТО НА ТЕРИТОРИИ И НЕДВИЖИМИ СОБСТВЕНОСТИ ОТ НАЦИОНАЛЕН ПАРК РИЛА

Господа Българи и от двете Българии,
Богатата и бедната,
И едните, които искат като шепа българи да държат контрола над богатствата на страната, и към другите 95 процента, които са в състояние единствено да мълчат и всъщност нищо да не могат да направят.
Очевидно под Небето Създателят е направил така своя План, против който, вие всички нямате нищо против, че да има място под слънцето за всеки един от вас.
Очевидно е обаче, че едната част от вас, 5 процента, искат да управляват и да притежават като частна собственост всичко и там да налагат своите интереси.
В доскорошната обществена или държавна собственост, нямаше възможност по този груб начин, някой да налага еднолично своите тяснособственически интереси и с аргумента, че това тука е частна собственост, да прекратява дейността и  начинанието на другия. По-рано имаше място и работа за всички върху старата територия. А сега при новите условия, България като територия все повече се парцелира на частни терени и това вече започва да се извършва и в полето на Природата, не само на обикновената обработваема българската земя.
Очевидно днешното законодателство за земята и  екологията обслужва частните интереси на лобитата, имащи представители в парламента.
Не е  допустимо, нали, да си представим даже, че след няколко години, ще има частни имоти и съоръжения, и в районите на днешните национални паркове! Да, но така се очертават нещата за в бъдеще и скоро онова, което сме го слушали само по някои американски и западни филми, а именно, че „това тука е частна неприкосновена собственост”, ще започне да се чува и в рамките на Природните обекти на България.
Защото, може да се види, че само преди няколко години, една общодържавна туристическа хижа, която и днес е собственост на Туристическо дружество, можеше да функционира не само по волята на частния инвеститор. Днес, цените обаче в нея се определят от единствено волята на инвеститора. И порядките в нея по нищо може да не се различават от например частната собственост Грийн пелъс, луксозния замък в края на Рибарица. Собственост кому е първата и втората. В единият случай, едното съоръжение е изградено с парите на народа, по времето на комунистическия режим, във втория случай, луксозното съоръжение е изградено благодарение инвестицията на видни политици. Пред едното туристическо съоръжение, то е ясно кое, днес спират предимно свръхлуксозни лимузини, мерцедеси, и джипове, а пред другото – има ли вероятност и то да се превърне в нещо подобно само че под името на т.нар. Ски център за богати туристи от Европа. Туй е въпросът за разбуждане!
Кой прави дивиденти и за сметка на кого ги трупа тези свои дивиденти в гореупоменатия казус?  Не му ли е все пак неудобно на този майстор, че пет процента свръхбогати българи се стопяват и превръщат вече в  3-4 процента, а другите останали 95 процента на нямащите и обедняващите прогресивно, нарастват още нагоре. Едните 5-те процента стават още по-богати и нагли, другите – още по – нямащи и безправни.
Господа,
Господ е дал на всички хора, още с тяхното раждане на тази земя, право на живот, право на труд, право на още много други неща – извоювани в социума на Цивилизацията ни, като здравеопазване, образование и пр.
В момента, обаче Реалността е, че имащите и забогатяващите стават все по-малък процент от човешкия род. Матералното богатство се държи от все по-малък кръг хора. Бедността се увеличава. За съжаление и в България някои се опитват да повтарят този модел, който очевидно не е по Бога и това е очевидно, че не са го разбрали. Същата хищническа надпревара и същия недостоен метод за забогатяване за сметка на другите! Имаше на времето една национализация, сега пък се извършва насилствена приватизация. Скапват се обектите, за да бъдат дадени под аренда и после купени на ниски цени. Така се постъпи с много обекти. Кой извърши вземането на големите късове от пая?
Да, но когато същите тези, се опитват да вземат и от българската Природа, нека се изясним. Българска материална индустриална собственост, добре, нека вземат, авиокомпании, взеха я Балкан, приватизацията продължи и в Втория основен сектор – този на българската земя. Битката сега тук тече в пълен размер, кой да владее морето, кой да владее Родопите.
Да, но!!! Има и един трети сектор от България! И този Трети сектор, това е Българската Природа.
Нека се разберем по този въпрос! Едното са фабрики, другото е земя, а Третото е Природа!
Няма ли да бъде прекалено голям залъка и няма ли да заседне в гърлото на алчните 3 - 5 процента, действуващи в момента като лобита зад всякакви на вид политически чадъри!   
Някои се опитват да приватизират и самите Природни обекти. И това става с метода на арендата и концесията. А след направената инвестиция, ще следва изкупуване, тъй като вложенията са вече направени и то на огромна стойност. В тази игра са замесени и кметове, замесени са и председатели на дружества, които мълчат, замесена е и самата общественост, потънала в страх.
Поводът за написването на това, е един прецедент, на име Рилски езера и един бизнес кандидат, който пък носи името Рила спорт. Рилски езера и Рила спорт! Един казус за изясняване на отношенията в тази страна България, отношения между 3 до 5 процента свръх богати 95 – 97 процента – обедняващи и мълчащи за да запазят работното си място.
Казваме ясно: Спорт на Рила от този евтин тип не трябва да се прави. Това е отговорът към създателят на проекта и фирмата Рила спорт!
Ски спорт по модела на Швейцарските Алпи, евтини бизнес начинания, „екстремни спортове и диви ски”, механи, увеселителни заведения, ски съоръжения по езерата,  пр и пр. Но и нещо повече! Куриоз! Рила спорт е започнала и изграждането на един храм в подножието на Националния парк, на името на Свети Иван Рилски.
Питаме – случайно ли са избрали името на този светец, грижещ се за българите и днес!
Едва ли! Именно поради намесата на бизнес интереси и самото име на Свети Иван, и поради опита да се извършва опит за бъдеща приватизация, на това свято място Рилските езера, ще се наложи да се бие днес Камбаната на българския дух. В далечината се виждат апетитите за едно бъдещо изкупуване на цялата хижа и съоръжения около нея! Тъй ли е, господа! Частната собственост в съседство с природни обекти, това е един бъдещ проблем на обществото, който бихме искали да ви помогнем да осъзнаете, че не се решава с израза: „Това тука е неприкосновена наша частна собственост!”
Повтаряме, 95 – те процента обедняващи българи ще се увеличават, цените на ски съоръженията също ще се увеличават, тъй като алчността на 5 – те процента свръхбогати българи няма как да не нарасне! Имаме за пример другите европейски нации, изминали същия път, които вече са съсипали своята природа и са парцелирали например в Канада даже и реките си, като са направили неприкосновена частна собственост сред природните дадености. При толкова апетити и такива наддавания. Проект да се изгради Второ Банско, 30 млн евро. И прочие!
Питаме, има ли някой в тази страна, който да отговори на въпроса, кое е по-важно за българския народ и България:
Интересите на някаква си фирма Рила спорт, зад която никой досега не мое да каже кой стои, и увеличаващия се процент на обедняващото население, потънало в безработица и безнадеждие, или интересите на шепа самозабравили се юпита, които смятат че могат да прилагат икономиката на Карл Маркс по ционистки образец, без да се съобразяват с другите.
Ако някой виден български бизнесмен, наистина милее за България, той трябва да има смелостта да излезе пред българите и да обоснове своя проект, а не чрез подставени лица да действува и да крои всевъзможни планове. В плановете на Рила спорт има замесени за съжаление и екологични организации. Но никой не пита местното население, за това, дали е съгласно или не.
Прилага се метода на принудителното съгласие, под знака на евентуално уволнение и фин натиск от силните на района.
Един район, когато се развива икономически, то тогава и мравките в него чувствуват това. Но когато в дадено развитие се влагат само обещания, и се нагласяват евтини кампании, без да се покаже някакъв видим резултат, то е ясно, че нещата не са както трябва.
Влизането в евентуално бъдещо закупуване на самата земя и участъци от Националния парк, е нещото, което в момента се прави опит да се подмине. Тихомълком се кроят планове и се изчаква.
И така! Какво трябва да прави 95 процентното население на България след като знае всичко това!
Та то няма какво повече да губи!
Господ му е дал правото на труд, а това право отсъства сега! Има безработица, която нараства. Правото на слънце, което все още не е нарушено, правото на въздух и вода, все още тук е свободно. Алчните 3-5 процента други българи от другата България, се явяват практически  поробители на другите 95 процента от целокупния български народ. Едно ново икономическо робство, в което само силните на деня ще определят кое как да стане в България! Може би по подобие на османското владичество, когато раята е трябвало да се съобразява с решението и милостта на Бея!
Слънцето грее и над лошите и над добрите, господа! Това е всеизвестна истина!
Има място за всички под това слънце! Нали така! Не може Природата и въздуха и водата, въобще природните богатства, да се владеят от човеците! И отделните свръх богати човеци да решават какво да се прави с природните ресурси! Това с петрола скоро ще се коригира! Природата и нейните богатства са за всички!
Призоваваме, всички будни българи най-вече от голямата България на увеличаващите се 95 процента, да вземат отношение в настоящия казус и го решим един път завинаги. Това е казус за да се види, има ли ги или ги няма българите, истинските българи! Защото 5-те процента разчитат на страха и досегашната вградена в съзнанието програма „Преклонена глава сабя не я сече”.
Повтаряме, че „ако само една глава ке падне, тоест отиде в затвора, ще падне тогава, и целия фундамент на евтино поробителство на поробителя!” Защото ятаганът се дава не за да сече, а за да плаши раята! Изваждайки напразно ятагана и стремейки се така да владее изцяло чуждия народ, поробителят посича първо себе си. И затова се казва, че един народ е народ, само когато има смелостта да осъзнае своята участ и да я надмогне с действия!
И така, време е българите да поемат своята държава и в нея да поставят честни хора за управници. Време е българите да направят новата българска държава, защото старата бе срината!. Или със старото и заблудите или с новото! С уважение към всички честни българи!
Културна Асоциация Беинса Дуно 10 август 2006                                                                            Стефан Калайджиев


Позицията на Културна асоциация Беинса Дуно
по повод организирането на Симпозиума 2006 година

Ние сме си у дома в нашата страна, на свещеното място  Рилски езера, което все още е българско и не е все още приватизирано. За съжаление обаче, и това се готви. Приватизацията на места стоящи сред българската свещена природа! Ние не искаме повече да прекланяме глава пред различни фактори, налагащи забрани и ограничения, точно на нас, които са рекламирали, разпространяват и днес информация пред хората за свещеното място Седем рилски езера. С оглед на бъдещите симпозиуми считаме за безсмислено подържането на една робска позиция – дали да можем или не да провеждаме Рилския летен симпозиум в Новата хижа Рилски езера. Дали да можем да продаваме и разпространяваме нашата книжнина тук на това място. Дали да имаме правото да сеем българщина тук на това място! Щом като ще трябва постоянно да влизаме в ролята на просители и молители за една такава абсолютно исконна кауза като тази – българската, и дали нашите деца, родени в България ще могат да се запознаят с изначалната българска култура чрез книгите, то ние заявяваме: – отказваме да се молим повече на тази власт, която е узурпирала правото над общонародната собственост в Национален парк Рила. Планината Рила , считаме, че не е собственост на никого, както и съоръженията и сградите изградени върху нейната земя. Когато някой се кандидатира да притежава това, той трябва да съумее да разбере и позициите на другите. Онези, другите, там….бедните туристи, които понякога нямат и стотинка за да си платят нощувката и спят на палатки. Скоро българския туризъм може да се превърне в недостъпна зона, и поради тази причина, ние искаме да бием камбаната за тази опасност.
Смятаме, че застанали в позицията на „Преклонена глава сабя не я сече”, ние продължаваме да губим и при това носим огромен грях пред новите поколения за своята сервилна - робска позиция.
Вместо да издигнем нашето знаме на свободолюбиви българи, родени тук неслучайно на тази земя, ние ако поемем по пътя на съглашенството и волското търпение, ще бъдем скоро подиграни от бъдещите поколения.
На тези, които искат да сеят българщина трябва да се дават преференции, да им се създават улеснения, вместо да се карат да се унижават и молят за да им се отпусне 2 или 5 часа повече от времето, за някакви си там просветителски лекции, ограмотяващи всъщност населението.
Отказваме да се молим повече и заявяваме защо няма да участваме тази година на тазгодишния симпозиум. Ако трябва ще провеждаме симпозиума на някой връх, но като достойни българи, а не като молители на поредната комерсиална организация, на име Рила спорт.
Симпозиумът Седем Рилски езера има своя смисъл само при положение, че ще извежда българите на истински път, не този на съглашенството и примиренчеството и робството.
Рекламата, направена досега на Рила планина и хижите в нея, по-специално Седем рилски езера, надвишава няколко кратно усилията на днешните подставени лица от Рила спорт, които смятат чрез подобни методи да създадат атмосфера на комерсиалност и евтин скъпоплатен ски туризъм на това свещено място.
Нашата позиция е, да се каже „не” на това тяхно действие и поради това искаме да бием камбаната в тазгодишния симпозиум. Ако до догодина България не бъде поета в ръцете на здравомислещи българи, то няма да я има нито Рила, нито и Рила спорт. Ако ще трябва да организираме симпозиум за Новата култура която идва на земята, то тя ще се провежда и на друга точка на планетата. Но тя трябва да се поднесе на людете с достойнство, без напрежение, за заплатено време и часове и опити за вмешателство в работата на симпозиума. Българските върхове все още са свободни и ако трябва там ще се провеждат следващите симпозиуми. Преклонение пред организации от типа на Рила спорт няма да има. Беше им казано вече, да си строят където трябва тоест на Паничище, но да не поставят в клещи и ситуацията на Седемте рилски  езера. Въпреки това, опитът да се изрази частнособственическата им позиция надделя, и поради тази причина, и нашата позиция също не закъснява. Твърдо „не” на комерсиалността и безпардонността на бившите комунисти! По-рано техните дядовци поне строяха хижи като новата хижа на име „Рилски езера”, а сега техните внуци и прочие, искат наготово да печелят и лапат, на гърба вече и на българската свещена природа!
Културна Асоциация Беинса Дуно, представяна в настоящия момент от мен, Стефан Калайджиев счита, че това е най-ефикасният метод за да спре развитието на днешната разбойническа ситуация в България, а именно „мълчалив протест” срещу демагогията, лицемерието, бруталността на разграбване на България. Когато негово величество „простакът” има и пари и власт, ако му удариш една плесница, ти наистина го усилваш, но в същото време и ако се опиташ да го обиграваш с твоите благородни християнски идеали, ти просто го усилваш два пъти, защото той „горкият” гледа на това като на глупост. Така е програмиран и възпитан. Ето защо, нито първия, нито и втория начин на противодействие, нито с насилие, като в случая става за законна самоотбрана, нито обаче и с овчедушно търпение, а просто като отказваме да изпълняваме и играем по неговите правила. Каквото и да прави, той не може да диктува на самата планина, както и на посетителите идващи в нея. Туристите искат да общуват с планината и в случая е непростимо на подобни места да се създава атмосфера на роболепие и комерсия. В планината човек трябва да бъде себе си! Още повече когато пък е отишъл в нея да преподава методи с които да помогне и на другите. Нашата позиция иска да обясни с мирни средства къде е погрешката на всички българи, които постоянно правят компромиси и с всеки изминат ден все повече прекланят и прекланят своите глави пред силните на деня. Това е именно приложението на синдрома на сварената жаба. Един ден просто се събуждаме и осъзнаваме, че е било безсмислено цялото това търпение. Така ние просто сме усилвали самото зло вместо още в началото да му заявим с достойнство нашето „не”. Никога не е късно да се каже „стоп” на фините методи на поробване с които сега силните на деня боравят. Човек няма какво да загуби освен себе си.
На опитите на Рила спорт да се покачи тук на Рилските езера, ние се възпротивяваме и заявяваме, че не желаем да съучастваме в тяхното престъпление. Невидимият мъдър свят и Рила планина си знаят работата. Биенето на камбаната в знак на опасност на  тазгодишния симпозиум е нашата форма на протест. Повече от това засега нямаме възможност да направим. Надяваме се до следващата година, да са станали в България едни честни избори и отново над България да изгрее истинското слънце. Да дойдат истински българи да управляват тази страна, и тогава подобни формации, които искат днес да се настанят и върху планината и да печелят с евтин спорт и туризъм ще са останали в миналото. Подобни организации няма да владеят тези места, защото шефовете на тези организации първо, че не познават законите на планината, второ, трябва първо да излежат наложените им за финансови злоупотреби и кражби на общонародна собственост, наказания.  
България не ще повече  да се управлява от прости хора, като днешните и в този смисъл не бива да се правят компромиси с подобни структури като гореспоменатата Рила спорт.
Всяка жаба да си знае гьола! Спорт на Рила планина от евтин тип, не трябва да има. Рила е свещена планина за българите и това, че българите днес са преклонили глава съвсем не означава, че са съгласни с нещата които се вършат върху тяхната земя. Когато българите се научат да защитават своите планини, тогава те ще станат достойни граждани на новото човечество. Братя българи, какво става с нашата планина Родопи!
Ако българите загубят и Родопите и Рилските езера, какво им остава – може би приватизираното черноморие! Може би Банско, чието наивно местно население бе подлъгано и сега съжалява! Посетете Слънчев бряг и вижте т.нар. гъстота на застрояване!
И така, време е българите да поемат своята държава и в нея да поставят честни хора за управници. Време е българите да направят новата българска държава, защото старата бе срината! Българите трябва само да се откажат от старите заблуждения – да им кажат твърдо „не” и съответно „да” на новия светъл ден, чукащ на вратата им. Или със старото и заблудите или с новото!
С уважение към всички честни българи!

Културна Асоциация Беинса Дуно 10 август 2006
Стефан Калайджиев


Copyright2005 © www.7rilskiezera.com